Vee karedus

Vee karedust põhjustavad vees lahustunud kaltsiumi- ja magneesiumiühendid. Kaltsium ja magneesium on inimese organismile vajalikud makroelemendid, mistõttu puudub joogivees kareduse jaoks piirnorm. Karedusega seotud probleemiks on aga vee kuumutamisel kodumasinate pindadele sadestuv katlakivi.
Eestis on joogivesi enamasti optimaalse üldkaredusega. Joogivees peetakse optimaalseks vee üldkaredust 4,0 – 8,0 mg-ekv/l
Meie teeninduspiirkonnas on üldkaredus järgmine(mg-ekv/l):
Põltsamaa linn 7,6-8,4
Adavere 5,4-8,1
Esku 8,6
Kalana 8,5
Kamari 7,5
Lustivere 7,1
Neanurme 7,8
Pauastvere 7,6-7,8
Pisisaare 8,3
Võhmanõmme 8,0
Võisiku 7,5
Vägari 2,3
Kolga-Jaani 4,5
Leie 3,0